Jedinečný kráter vo Vyšných Ružbachoch vyčistili a opäť naplnili vodou

29.10.2007 Stará Ľubovňa

Vyšné Ružbachy 29. októbra (TASR) - Kráter v areáli Kúpeľov Vyšné Ružbachy, ktorý je chráneným prírodným útvarom, vypustili, priestor do hĺbky 2, 5 metra vyčistili od nánosov a počas uplynulého víkendu nanovo ...
\"Hladina je už takmer na pôvodnej úrovni. S vypúšťaním sme začali v úvode uplynulého týždňa a následne dvaja muži prúdom vody pod tlakom tri dni čistili vnútorné steny krátera s priemerom asi 20 metrov a hĺbkou 3,5 metra, \" uviedol pre TASR generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Kúpele Vyšné Ružbachy Jozef Mikluš.
Nánosy na dne krátera zostali. \"Nižšie sa už nedá dostať. Uvažujeme však o totálnom vyčistení až k ústiu. Plánujeme pripraviť projekt a predložiť rezortu životného prostredia. Predpokladáme, že v hĺbke môže byť 4 až 5 áut nečistôt a nánosov, \" priblížil zámery generálny riaditeľ. Spresnil, že kráter prvýkrát čistili v roku 1985 a odvtedy ho udržujú v dvoj- až päťročných cykloch.
Vodu z krátera využívajú tepelné čerpadlá. Ak je čistá, ich účinnosť sa zvyšuje. Naposledy vypustili asi 70 kubíkov vody v roku 2004, kedy vyviezli približne 5 ton bahenného nánosu.
Návštevníci kúpeľov a turisti sa v letných mesiacoch radi kúpu v minerálnej vode i napriek zákazu a riziku, na ktoré upozorňujú aj tabule.
Prírodný kráter s minerálnou vodou vo Vyšných Ružbachoch je jedinečný. Podobný majú ešte v Chorvátsku a Južnej Amerike.
 

Vyberte región